Crisisplaatsingen in de gehandicaptenzorg terugdringen. Dat is het doel van crisisondersteuningsteams (COT) die begeleiders ondersteunen.

De lijn tussen slachtoffers en plegers van seksuele uitbuiting is heel dun. Organisaties uit Oost-Brabant vragen om meer alertheid en een bredere blik van sociaal werkers. ‘Dat mensenhandel overal gebeurt moet veel meer op het netvlies komen.’

Vanwege de toeslagenaffaire zouden 1115 kinderen “kwijt” zijn. Is dit verwijt terecht? ‘Nee’, blijkt uit onderzoek van journalist Margot Smolenaars van Follow The Money. Zij zette de feiten op een rij.

Inwoners hebben het financieel zo zwaar dat wachten op het kabinet niet meer kan, vindt de gemeente Arnhem. Bovenop landelijke maatregelen krijgen de meest kwetsbaren meer geld uit het gemeentelijk budget. Wethouder bestaanszekerheid Mark Lauriks legt uit én reageert op de Miljoenennota.

Directeur van Sociaal Werk Nederland Lex Staal vertelt wat relevante ontwikkelingen zijn na Prinsjesdag voor het sociaal werk en hoe de branchevereniging de komende jaren gaat knokken voor de sociaal werker.

Asielzoekers uit Ter Apel worden tijdelijk opgevangen in diverse gemeenten. Plotseling moet zo’n dorp of stad onderdak bieden aan deze nieuwkomers. Welke rol hebben sociaal werkers?

Een nieuwe toolkit helpt sociaal werkers en andere professionals jongeren met een lvb beter te ondersteunen.

Vroon Bouter was zo teleurgesteld in de hulpverlening dat ze meer dan honderd pillen innam. Over wat er in haar hoofd afspeelde, terwijl iedereen dacht dat er niets aan de hand was, vertelt ze in haar boek Humeurkanker. Met ook: waarom ze haar huidige psychiater wél vertrouwt.

Probeer het verwarde gedrag van een oudere te begrijpen en probeer de oudere de oorzaak van gedrag uit te leggen. Dan vermindert angst.

Criminele families die al generaties lang de dienst uitmaken in de wijk, zonen en dochters die zelf ook het verkeerde pad op gaan. Met een speciale aanpak met leefcoaches probeert de gemeente Tilburg meer ‘Daltons’ te voorkomen.